середу, 19 листопада 2014 р.

Валяні іграшки

 


 Виявляється, уже повним ходом іде підготовка до свят. У супермаркетах цілі відділи віддані під новорічні іграшки та подарунки. Отже, час і нам готуватися до Нового року. А оскільки ми визнаємо тільки hand made, то  зробимо іграшки своїми руками. І почнемо з іграшок, зваляних не звичайним способом, а в пральній машині. Зазвичай клубки із вовняних ниток огортаються вовною для валяння і перуться у пральній машині за найтривалішою програмою.  Але можна техніку виготовлення таких валяних  іграшок  дещо змінити.  За основу  кульок беремо не вовняну пряжу, а синтепон  або холофайбер. Таких спосіб виготовлення має низку переваг:
-іграшки виходять дуже легкі, майже невагомі;
- можна експериментувати з формою;
- значно економиться пряжа.

   Виготовляємо іграшки двох видів: округлі та у формі сердечка. За попередньо виготовленим шаблоном вирізаємо із синтепона 2 серця і коло діаметром 15 см (деталі у 2 рази більші від бажаного діаметра готової іграшки).
Призбируємо вирізаний диск  по зовнішньому краю, при цьому ще має залишитися без вузлика вільний кінець нитки. Вийшов мішечок, який набиваємо синтепоном.  Міцно затягуємо і зав'язуємо обидва кінці, залишки ниток обрізаємо.
Деталі серця зшиваємо між собою,  набиваємо синтепоном і зашиваємо отвір, через який набивали іграшку.
Беремо пасма вовни. Розправляємо і обгортаємо основу в різних напрямах. 
Стараємося обгортати іграшку рівномірними і щільними шарами, аби в процесі прання на поверхні не з'явилися залисини. Голкою для валяння фіксуємо пасма вовни на іграшці, аби вони не змістилися під час прання.
У капроновій панчосі відправляємо вироби на повний цикл прання із пральним порошком. Перемо при температурі від 500 С. 
Дістаємо зваляні іграшки з пральної машини і сушимо на батареї. Іграшки на синтепоні висихають дуже швидко. Якщо після прання на виробі все ж з'явились залисини, іх можна легко позбутися, зафіксувавши на цьому місці голкою для валяння пасма вовни. 
Форму сердечка після прання потрібно  трохи відкоригувати тонкою голкою для валяння.
Вийшли прекрасні заготовки, з яких можна створити маленькі шедеври з допомогою власної фантазії, фетру, ниток муліне, намистин та вовни. До іграшок можна пришити петлі, аби  їх можна було почепити на новорічну ялинку.
Усім натхнення і гарного настрою.

Немає коментарів:

Дописати коментар