четвер, 8 січня 2015 р.

Ще одна овечка з повсті. Валяна іграшка

Зробити її досить просто для тих, хто вже трохи знайомий з технікою мокрого і сухого валяння, а також для тих, хто  ліпив хоча б щось з глини / пластилина / тіста. Майстер-клас з виготовлення овечки з повсті  ми вже розглядали раніше, а тепер ще одна овечка - символ 2015 року.
Для створення сувенірної  іграшки Овечка нам знадобиться:
1. Вовна для валяння різного кольору, до того ж,  чим більше кольорів  будемо  використовувати, тим краще  -  Овечка вийде цікавішою. 
2. Інструменти: голка для валяння (будь-яка); губка (звичайна для миття посуду); пузирчаста  плівка (такі кладуть в упаковку з технікою або крихкими предметами); сітка (можна взяти москітну); будь-яка ємність, в якій можна розвести мильний розчин;  мило рідке (можна взяти шампунь або звичайне мило); пилочка для нігтів або наждачний папір для полірування деталей з глини.
3. Акрилові фарби: чорна і біла (або тілесна).
4. Будь-який лак, яким можна покрити виріб з глини. 
5. Глина для ліплення мордочки і ніжок. Можна використовувати будь-яку, наприклад,  глина марки Fimo. 
6. Пряжа будь-якого кольору. 
7. Дріт (краще тонкий для роботи з бісером, можна взяти будь-який інший). 
8. Клей (підійде Момент, маленька упаковка). 
9. Вії накладні.
Тепер приступимо до роботи. Насамперед нам треба змайструвати  тільце  нашої  Овечки. Дивимося на картинку і виконуємо інструкції:
1. Валяємо маленькі кульки із вовни,  як показано на малюнку. Кульки не повинні бути дуже щільними, бо ми їх  звалюватимемо в подальшому в техніці мокрого валяння. Зараз нам важливо просто надати їм правильну форму. Робимо кульки різного розміру - так виходить гарніше. 
2. Коли  закінчили первинну обробку, приступаємо до мокрого валяння. Для цього розводимо мильний розчин у  заздалегідь приготовленій  ємності, змочуємо руки і починаємо звалювати нашу кульку між долонями.  Намагаємося надто не стискати її в долонях. 
P. S.  Зваляти кульки з вовни можна різними способами. Якщо ви знаєте більш простий і зручний – сміливо використовуйте.
3. Коли зваляємо багато маленьких кульок, починаємо робити  одну велику  -  для основи. Беремо  для цього звичайну пряжу, змотуємо  в клубок і обвалюємо  його вовною того ж кольору, що і більшість маленьких кульок. 
Тепер треба, щоб усі  деталі  висохли. Після цього ми зможемо приступити до формування іграшки
4. Отже,  привалюємо маленькі кульки до основи.  У версії для ледачих - пришиваємо нитками. Тут уже як вам більше подобається. 
5. Залишаємо частину основи відкритою - там прикріплюємо  ніжки й голову Овечки. Коли  їх приліпимо, тоді пришиваемо або привалюемо інші кульки. 
6. Привалюємо (пришиваємо) наші кульки до основи так, щоб не залишилось прогалин на основі. Тільце іграшки готове
Приступимо до виготовлення ніжок і голови Овечки. Робимо, як показано на  малюнку:
1. Виготовляємо  з глини кульку за розміром таку ж, як голова Овечки. Надаємо їй витягнутої  форми, що нагадує грушу в розрізі. З одного боку робимо плоскою (аби  простіше приклеїти до основи).
2.Ліпимо кульки для очей. 
3. Ніжки задні робимо вигнутими і трохи довшими за передні, аби Овечка була стійкішою. Ліпляться вони дуже просто: беремо кульку з глини, потім з одного боку розплющуємо її в "ковбаску". Ніжка майже готова. В основі ніжки звичайною голкою проколюємо наскрізні отвори, аби ніжки можна було пришити до тулуба як звичайні гудзики. 
4. Унизу ніжкам надаємо  форму ратиць, проводимо посередині борозенку. Зробити її можна чим завгодно, якщо  є спеціальні інструменти для ліплення - то ними, якщо немає  - можна використовувати манікюрні ножиці, пилочку для нігтів, лінійку. 
Готово! Залишаємо сохнути виготовлені  деталі і приступаємо до наступного етапу виготовлення Овечки. 
Тепер їй потрібно зробити вушка. І знову дотримуємося інструкції, дивимося картинку:
Беремо по два шматочки дроту для кожного вушка. 
2. Обкручуємо вовною  потрібного кольору. 
3. Скріплюємо кінці дроту і надаємо каркасу потрібну форму. 
4. Обвалюємо каркас, за необхідності додаємо ще вовни. Вушка не повинні просвічуватися
5. Викладаємо майже готове вушко на плівку, скроплюємо мильною водою, покриваємо сіткою і починаємо обвалювати, поки виріб не стане досить щільним. Залишаємо сохнути. 
6. Скріплюємо обидва вушка, як показано на малюнку. 
7. "Приміряємо" голову.
8. Пришиваємо або привалюємо  вушка до голови Овечки на заздалегідь визначене місце.
Наступний крок -  розфарбовування й пришивання ніжок (або приклеювання, якщо хтось  забув зробити дірочки в основі ніжок).
1. Фарбуємо ніжки акриловою фарбою (повністю). Даємо фарбі підсохнути. 
2. Малюємо ратиці чорною акриловою фарбою. Борозенки на ратицях  можна виділити світлим кольором: змішуємо білу і чорну фарби і проводимо смужку. Так ратиці  здаватимуться об'ємними. 
3. Форма ратиці збоку. 
4. Пришиваємо ніжку до тулуба Овечки. Якщо забули зробити дірочки - приклеюємо суперклеєм. 
5. Так виглядають пришиті ніжки. 
6. Привалюємо (пришиваємо)  вовняні кульки між ніжками , щоб не видно було основи тулуба Овечки  і щоб додатково закріпити ніжки. Якщо  ж вони все одно  хитаються і Овечка не достатньо стійка, можна  їх приклеїти до кульок. Але краще нашити побільше кульок, якщо їх буде мало - клей не дуже допоможе, але зіпсує  виріб. 
Овечка майже готова! 
Залишилося оформити голову й очі.
1. Заготівлю для голови клеїмо до тулуба. Її можна пофарбувати заздалегідь, а можна після того, як голову  приклеїли
2. Заготовки для очей підпилюємо з одного боку, аби отримати рівну поверхню. 
3. Фарбуємо оченята: починаємо з того місця, де ми зробили рівну поверхню і рухаємося до центру (його можна залишити не зафарбованим). 
4. До рівної сторони ока клеїмо суперклеєм накладні вії. 
5. Приклеюємо оченята до голови. Центр очей можна не фарбувати, оскільки  наносимо спочатку білу фарбу, потім промальовуемо  зіниці чорною, як показано на  малюнку
6. Фарбуємо очі і малюємо носик (2 чорні крапки внизу мордочки). 
Залишаємо сохнути. 
Покриваємо лаком всі глиняні деталі іграшки. Готово! 
Ось така краса у нас вийшла.
Усім натхнення!


Немає коментарів:

Дописати коментар