четвер, 18 серпня 2016 р.

Римська штора своїми руками. Покрокова інструкція

   


Римські штори, елегантні, з чіткими горизонтальними складками,  набирають все більшої популярності. Зробити їх своїми руками - чудова можливість надати  інтер'єру особливого шарму й неповторності.
   Цю штору запозичили у мореплавців - римлян. І тоді  і зараз римська штора виготовляється за тим же принципом, за яким на старовинних судах робили вітрила: зшивали шмат тканини, який можна було піднімати і опускати. Відріз тканини абсолютно прямий, без драпіровок. А значить: по-перше, текстилю потрібно небагато (набагато менше, ніж для портьєри), а по-друге, візерунок вигідно виділятиметься на світлі.

   Отже, якщо у вас є невеликий, але дуже гарний відріз тканини, який більше нікуди  прилаштувати - римська штора найправильніше рішення. З огляду на невеликий розмір римської штори, ви також можете дозволити собі  дорогий дизайнерський текстиль - покупка виявиться не дуже обтяжливою.  Тканини на римську штору  треба дуже мало. По суті, її розмір - це розмір вікна, плюс пара сантиметрів на шви. Римська штора повинна ідеально «сидіти» на вікні. Щоб не промахнутися ні на міліметр - випрасуйте ТКАНИНУ перед усіма вимірами.


   Римська штора може повністю закривати сонячне світло: для цього потрібно вибирати тканини black out (з особливою обробкою виворітного боку). Або, навпаки, пропускати його майже повністю, але при цьому надійно закривати кімнату від нескромних поглядів - тоді потрібні напівпрозорі тканини. Вибираючи тканину, обов'язково оцініть її на просвіт: особливо вигідно виглядають тканини зі складним плетінням.

    У разі глибокого вікна або якщо римська штора використовується в парі з іншими конструкціями штор, її найчастіше закріплюють "по склу" (ніби "всередині" вікна).
    Як закріпити римські штори? Щоб зробити римські штори своїми руками, вам необхідно вибрати один з двох способів кріплення. Тільки так ви зможете правильно розрахувати витрати тканини. 
     Схеми розрахунку (див.фото)
 Перший варіант: усередині віконного отвору - тканина прилягає до  самого скла. Так  чинять, як правило, коли  вікно має  дуже велике підвіконня - у такому випадку його можна використовувати і при опущених  шторах. Або  коли римська штора  на вікні не одна, а  разом з портьєрами.
 
Другий варіант: римська штора кріпиться із внутрішньої сторони вікна. Цей варіант кращий, якщо вікно відкривається по всій висоті, при цьому  відкидаються стулки для провітрювання. У такому випадку римська штора повинна заходити на 5-10 см по обидва боки вікна щодо відкосів.
      Виготовлення
 Тепер, коли ми знаємо, як розрахувати необхідну кількість тканини, можна приступати до виготовлення.
Пропонуємо детальну покрокову інструкцію виготовлення найпростішої римської штори своїми руками.
 Витратні матеріали:
• Текстиль для штори + підкладка
• Стрічка-липучка (по ширині штори)
• Дерев'яні або металеві штирі (довжина на 3 см менше ширини штори), 7-8 шт
• Пластикові кільця (по 2 на кожну куліску,  через них  протягується шнур для підйому штори)
• Шнур, три шматки. Кожен з розрахунку 2 довжини штори +1 ширина.
• Дерев'яна планка для підвішування штори, планка-важіль.
• Гаки, цвяхи.

    Крій римської штори. Правильно виміряйте віконний отвір, додайте + 5 см на бічні шви і + 12-15 см на припуски вгорі і внизу римської штори. Щоб пошити римські штори своїми руками, розрахуйте необхідну кількість і розмір складок у залежності від довжини майбутньої штори (див. Таблицю).
 
1. Вибираємо тканину і спосіб кріплення. Припустимо,  робимо двошарову римську штору, що прилягає до скла. Аби після першого ж прання вона не сіла, перед кроєм обрану тканину потрібно випрати і добре випрасувати.
2. Робимо дві однакові викрійки (пам'ятаймо про однаковий напрямок візерунка). При  кріпленні штори на скло треба додати до розміру віконної рами ще на підгин по 2,5 см з боків, 2 см зверху і 10 см знизу (кишеню для планки-важеля).
3. Розраховуємо кількість складок і відстань між поперечними направляючими рейками. Зазвичай при висоті вікна 145-225 см необхідно 7 складок, при 230-250 см - 8. Далі наведені рекомендовані для отримання красивого драпірування відстані між рейками при певній висоті вікна: 145 см / 19,3 см; 150/20; 155 / 20,7; 160 / 21,3; 165/22; 170 / 22,7; 175 / 23,3; 180/24; 185 / 24,7; 190 / 25,3; 195/26; 200 / 26,7; 205 / 27,3; 210/28; 215 / 28,7; 220 / 29,3; 225/30; 230/27; 235 / 27,6; 240 / 28,2; 245 / 28,8; 250 / 29,4.
4. Зшиваємо дві викрійки з виворітного боку, один шов,  відступ 1 см. Ми залишаємо відкритою тільки верхню частину штори. Якщо у вас штора одношарова, то просто робимо подвійний підгин і шов з відступом 0,5-1 см.
5. Вивертаємо «мішок», пропрасовуємо, робимо два шви: прямо по краю і з відступом 1 см.
6. Виконуємо кишеню для рейки-важеля. Підгинаємо нижню частину штори на ширину планки, плюс 1,5 см для вільного ковзання. Прасуємо підгин, робимо строчку поверх шва.
7. На вивороті розмічаємо лінії відповідно до розміщення направляючих  рейок. Поверх ліній накладаємо оздоблювальну стрічку і робимо два шви так, щоб між ними можна було помістити рейку. Краще зробити відступ від краю стрічки 0,3 см і крок між рядками рівний ширині планки, плюс 1 см.
8. Загинаємо верхній край виробу, щоб штора вийшла заданої довжини. Прасуємо загин. На нього накладаємо  велкро – стрічку-липучку - і робимо дві строчки з відступом від краю стрічки  0,4 см. За допомогою цієї липучки штора  кріпитиметься до карнизу, і  можна її знімати і вішати дуже легко.
9. Пришиваємо 3 пластмасові кільця на кожен ряд тасьми з рейками. Одне - посередині, а два - відступаючи по 2,5 см від правого і лівого краю.
10. Вирізаємо для планки-карниза відповідний шматок тканини і загортаємо планку в матеріал за допомогою гарячого клею і меблевого степлера. З лицьового боку карниза садимо на клей другу частину стрічки-липучки, а з вивороту - прикручуємо два кріплення, за допомогою яких карниз  кріпитиметься на віконній рамі. У нижню частину бруска укручуємо 4 шурупа з вушком: три навпроти   кілець, а четвертий - відступивши 1,5 см від краю того боку, де  знаходитиметься настінний гачок для фіксації шнура.
11.  Вставляємо в штори планку-важіль та інші рейки, кріпимо брусок-карниз.
12. Добре закріплюємо три шнури на нижніх кільцях. Шнури мають бути довжиною рівні подвійній довжині і одній ширині римської штори. Протягуємо шнури від низу до верху через кільця, включаючи і ті, що на бруску. У крайньому четвертому вусі шурупа має перебувати 3 шнури. Розправляємо шнури і, відступивши 1,5 см від крайнього шурупа, робимо на них яскраві точки-«маячки».
13. Стягуємо рівномірно всі шнури, домагаючись правильного складання і красивого драпірування.
14. Розкладаємо штору на рівній поверхні, витягуємо  всі шнури і затягуємо єдиний вузол в області «маячків». Нижче цього вузла, для зручності, можна сплести косичку.
15. Кріпимо карниз, вішаємо на нього штору, закріплюємо шнур на гачку-фіксаторі і насолоджуємося отриманим результатом.

    Варто спробувати пошити римську штору своїми руками. Усім натхнення!

Немає коментарів:

Дописати коментар