суботу, 6 серпня 2016 р.

Крісло-мішок своїми руками

   Безкаркасне крісло-мішок - це  чохол із тканини, який заповнений на 2/3 об'єму кульками полістиролу. Коли людина сідає в нього, крупинки під тиском ваги перекочуються у вільні частини крісла. Таким чином, безкаркасне крісло кожного разу набирає нової форми, яка ідеально збігається з вигинами тіла,а це непередавані відчуття  комфортності.
    Серед безкаркасних крісел нині популярні   крісло-мішок та крісло-груша. Як на мене, простіше зшити крісло-мішок. Треба з'єднати всього чотири деталі: дві основні, верх і дно.
Крісло-груша має шість клинів бокових, верх-шестикутник і основа - дно крісла овальної чи шестикутної форми.
   






                         Для виготовлення крісла-мішка знадобиться
• тканина для внутрішнього чохла, досить щільна і, бажано, гладенька
• тканина для зовнішнього чохла щільна і ошатна
• блискавка - довжиною 60 см - 1 метр - для зовнішнього чохла
• блискавка 40 см - для внутрішнього чохла
• гранули полістиролу
                                       Форма крісла-мішка
1. Крісло-мішок складається з двох чохлів. Верхній з них має застібку-блискавку і легко знімається для чищення, а нижній, наповнений великою кількістю кульок зі спіненого полістиролу, щільно зашитий.
2. Внутрішній чохол крісла-мішка виготовляється з щільної ковзної тканини (будь-яка плащова тканина, сатин і т.ін.).
3. Верхній чохол можна виготовляти із найрізноманітніших тканин: шкіри, штучного хутра, велюру або вельвету, флоку та інших.      Забарвлення і текстура тканини можуть бути різними, чудово виглядають комбінації тканин, що різняться за кольором і  малюнком. При виборі тканини для верхнього чохла потрібно враховувати колірну гамму інтер'єру, практичність у догляді за матеріалом.   Усі шви слід обробити оверлоком чи швом-імітацією оверлока, який є на сучасних машинах.
5. Для зручності експлуатації  слід вшити блискавки. Для внутрішнього мішка вона дозволить досипати або міняти наповнювач, для зовнішнього -  прати або періодично змінювати  мішок.
   З боку однієї зі сторін внутрішнього чохла ушийте блискавку довжиною 40 см для наповнення мішка пінополістиролом, а для зовнішнього чохла підійде блискавка довжиною  до 1 метра.
                              Наповнювач для крісла-мішка
Полістирол гіпоалергенний, водонепроникний, долговічний і нешкідливий для здоров'я матеріал. Пружні і м'які кульки мають невеликий діаметр - 1-5 мм. Вільно перекочуючись всередині чохла, вони приймають форму тіла людини, що сидить у кріслі. Його продають фірми, що займаються виробництвом безкаркасних меблів або виробники теплоізоляційних матеріалів. В ідеалі гранули пінополістиролу повинні бути однакового розміру - 4 - 5 мм (якщо кульки будуть занадто дрібні, то крісло буде важким).
6. Для зручного наповнення крісла-мішка потрібно взяти пластикову пляшку 1,5 л з «талією», відрізати горло і дно так, щоб вийшла труба. Відкрити мішок з наповнювачем, вставити в нього пляшку і примотати мішок скотчем. Розстебніть блискавку на кріслі і надіньте чохол на пляшку. Закрийте блискавку, зафіксувавши її на «талії» пляшки. Пересипте необхідну кількість наповнювача з упаковки всередину мішка на 2/3 його об'єму.

7. При шитті обов'язково використовуйте найміцніші нитки, щоб  крісло не розійшлось по швах,  якщо ви на нього плюхнетесь із розгону.
Крісло-мішок своїми руками буде відмінним доповненням до інтер'єру будь-якої кімнати. І його виготовлення не вимагає багато часу, знань, специфічних інструментів і важкодоступних матеріалів.
                              Для шиття  потрібні
- швейна машинка;
- міліметровий папір;
- 3 метри щільної тканини (для зовнішнього чохла);
- 3 метри тканини (для внутрішнього чохла);
- 2 блискавки: до 100 см - для зовнішнього чохла і 40 см - для внутрішнього;
- міцні синтетичні нитки;
- наповнювач для крісла-мішка 300 л = 0,3 м3 (гранули полістиролу, пінопластові кульки);

1) Переносимо рис. на міліметровий папір. Припуски на шви становлять 1,5 см .  Порада: оскільки викрійки достатньо прості,  можна обійтися і без викрійки, а переносити малюнок прямо на тканину, використовуючи мило або крейду.
Дещо складніше пошиття грушеподібного крісла.
Для дорослого крісла потрібна щільна тканина для чохла:
 при ширині 115-122 см - 4,6 м;
при ширині 137-152 см - 3,2 м.
Така ж кількість  тканини для підкладки.
2 блискавки 56 см.
Полістиролові або пластикові гранули приблизно 1,85 куб. м, можливо  знадобиться і більше, в залежності від розміру мішка. По можливості, перевірте при покупці.
Міліметрівка, або розлініяний по 2,5 см папір для викрійки.
Для дитячого крісла потрібна щільна тканина для чохла:
• при ширині 115-122 см - 2,7 м;
• при ширині 137-152 см - 2,3 м.
Така ж кількість підкладкової тканини.
2 блискавки 46 см.
Полістиролові або пластикові гранули приблизно 1,27 куб. м. (див. докладніше в описі наповнювача для дорослого крісла).
Міліметрівка, або розлініяний по 2,5 см папір для викрійки.
Заготовка викрійки.
   Використовуючи  схему, накресліть викрійку клинів для великого або маленького крісла на підготовленій міліметрівці або папері в клітку (зі стороною клітини 2,5 см). Перенесіть викрійку зі схеми, відповідно до масштабу. 
   Примітка: форма для дорослого крісла вийде приблизно 105,4 см довжиною і 53,3 см шириною, в крайніх точках, форма дитячого крісла - 86,4 см і 40,6 см відповідно.
   Для того щоб викроїти верх крісла,  складіть аркуш навпіл і зробіть позначку приблизно посередині лінії згину. Використовуючи лінійку і олівець, намалюйте коло з радіусом 14 см для дорослого крісла або 11,5 см для дитячого. Примітка: тримайте один кінець лінійки в центральній точці й повертайте лінійку по колу, малюючи олівцем коло з потрібним радіусом.
   Для того щоб скроїти основу крісла, використовуйте складений навпіл папір, але коло малюйте радіусом 30,5 см для дорослого крісла, і 25,5 см для дитячого. Розгорніть, вийшло коло і, відступивши 1,3 см від лінії згину, кресліть лінію паралельно. Розріжте вздовж цієї лінії, мала частина кола і буде викрійкою основи.
                            Інструкції по крою
• Викроїти 6 клинів з тканини для чохла і 6 з підкладкової тканини
• Викроїти 1 верхню частину з тканини для чохла і 1 з підкладкової тканини
• Викроїти 2 частини основи з тканини для чохла і 2 з підкладкової тканини
                          Як зшити крісло-мішок
 1)Бічний клин. Зробіть повнорозмірну викрійку бічних клинів, використовуючи запропоновану схему.  Викроїти клини з тканини.
 2)Верхня частина. Складіть папір навпіл, визначте центр. Використовуючи лінійку і олівець, намалюйте коло потрібного радіуса. Виріжете по  лінії кругову верхню частину. Викроїти верхню частину з тканини.
3) Основа. Намалюйте коло на складеному навпіл папері; розгорніть, накресліть лінію паралельну лінії згину, відступивши 1,3 см. Виріжете по цій лінії, мала частина кола - форма основи. Викроїти частини основи з тканини.

 4) Зшийте основу крісла. З'єднайте частини основи один з одним, лицьовою стороною всередину. наметайте допоміжної ниткою, відступивши 1,3 см  краю. Прострочіть на машинці, але тільки по 2,5 см з країв. Розрівняйте шов праскою.

5) Блискавка. Зіставте центральну частину блискавки з лінією шва. Бажано приклеїти край блискавки. Використовуючи спеціальну ніжку, пристрочити блискавку, відступивши 6 мм від зубців. Видаліть допоміжну нитку.

6) З'єднайте між собою бічні клини, правими сторонами всередину. Прострочіть бокові шви, відступивши 1,3 см від краю. Таким чином зшийте між собою всі 6 клинів, а останній шов зшийте вже після того, як зробите обстрочку в кроці 7. Загладьте всі шви на одну сторону.

7) З лицьового боку відстрочити всі шви, відступивши 1 см. Отриманий шов  обов'язково повинен захоплювати загладжені припуски.

8) Прострочіть шов  уздовж «горловини» мішка зробіть надріз на відстані 1,3 см.

9) Візьміть викроєну деталь верху. Розділіть окружність на 6 рівних частин і позначте. З'єднайте відмічені точки з бічними швами (з'єднують клини), перевірте, щоб лицьова сторона верхньої частини і клинів збігалася. Зшийте,  відступивши від краю 1,3 см.
10) Розгладьте припуски до різних сторін.Прострочити,  відступивши 1 см від шва і захопивши припуски. Повторіть кроки 8, 9, але працюючи з основою крісла, для зручності залишайте блискавку розстебнутою.
11) Виверніть мішок  через відкриту блискавку, попередньо розгладьте шов. Прострочити, захоплюючи припуски, відступивши 1 см від шва.
12) Повторіть кроки з 1 по 11, працюючи з тканиною для підкладки.  Вставте  внутрішній мішок у чохол і заповніть крісло полістироловими кульками. Закрийте блискавку.
Крісло готове. Усім натхнення!

Немає коментарів:

Дописати коментар