четвер, 22 вересня 2016 р.

Троянда. Схеми для вишивання

   
Трохи про символіку цієї дивовижної квітки. Троянда  символізує і небесне досконалість, і земну пристрасть, час і вічність, життя і смерть, родючість і невинність. На Заході троянда і лілея мають подібне значення, як і східний лотос. Містична троянда  - це досконалість, завершеність, таїнство життя, його осередок, таємничість, краса, благодать, щастя, але також  хтивість, пристрасність, а в поєднанні з вином - чуттєвість і спокуса. Символізуючи серце, троянда розміщується  в центрі хреста - точку єднання. Як квітка жіночих божеств, троянда означає кохання, життя, творчість, родючість, красу, а також невинність. Зівяла  троянди символізує смерть, смертність і скорботу; її колючки - біль, кров і мучеництво.
   У похоронних обрядах ця квітка символізує вічне життя,  весну і воскресіння.  А також мовчання і таємницю -   sub rosa  означає буквально під трояндою, тобто  наодинці, і тому не підлягає розголошенню. Троянду  вішають або малюють у залах для нарад, оскільки вона  символізує секретність і обережність.
    Золота троянда означає досконалість;  червона - бажання, пристрасть, радість, красу, завершеність (це квітка Венери, кров Адоніса і Христа); біла троянда - це квітка світла, невинність, незайманість, духовне розкриття, чарівність;  червона і біла троянди символізують союз вогню і води, поєднання протилежностей;  блакитна троянда - символ недосяжного і неможливого. Чотирипелюсткова троянда уособлює  четверичний розподіл космосу, п'ятипелюсткова - мікрокосм, а шестипелюсткова - макрокосм. Розетка - це зображення троянди (або лотоса) при погляді зверху роза вітрів малюється у вигляді кола, що охоплює подвійний хрест, що символізує чотири сторони світу разом із проміжними напрямками, тим самим вона розділяє символічне значення круга, центру, хреста і променів сонячного колеса.



   Рожевий Сад - символ раю і місце містичного шлюбу, єднання протилежностей. В алхімії троянда - це мудрість. Це  символ відродження духовного після смерті  тлінного. У Китаї означає пахощі, солодкість у запустінні, процвітання.  Її метафізична символіка пов'язана з лотосом. У християнстві троянда - квітка раю, завдяки своїй красі, досконалості і пахощам.  Біла троянда - невинність, чистота, цнотливість, Діва Марія; червона - милосердя і мучеництво, вона виросла з крапель крові Христа на Голгофі. Гірлянда троянд - символ небесного блаженства і Богородиці як Троянди Небес. Шипи  троянди - це гріхи, які розпочалися з гріхопадіння, а троянда без шипів, або Містична - це Богородиця, звільнена непорочним зачаттям від наслідків первородного гріха.


 










    Золота троянда - емблема Папи, що означає також особливе папське благословення, є також емблемою святих Анжели, Кекіліі, Дорофеї Каппадокійської, Єлизавети Угорської. В Єгипті троянди були присвячені Ізиді, символізуючи чисте кохання, звільнене від усього плотського, і використовувалися в містеріях Ізиди і Осіриса. У греко-римській традиції троянда – переможна  любов, радість, краса, бажання; емблема Афродіти (Венери). Троянди вирощувалися в садах при склепах як символ воскресіння і вічної весни. Їх приносили на свята  і розкидали на могилах. Римський імператор носив вінок із троянд. Червона троянда виросла з крові Адоніса, троянда емблема Аврори, Геліоса, Діоніса і Муз.

   Єврейська традиція (каббала): центр квітки - це Сонце, пелюстки - нескінченність,  гармонійна різноманітність природи, походить від Древа Життя. Індуїзм: паралеллю до символіки Містичної Троянди є лотос як символ духовного центру, особливо чакр. В ісламі троянда символізує кров пророка, а також двох його синів, Хасана і Хусейна. У Багдадської Троянди перший круг символізує Закон, другий - шлях, третій - знання, а всі три -  Істину і імена Аллаха. Одна з індійських легенд говорить: Лакшмі, найкрасивіша жінка, яка коли-небудь ступала по землі, народилася з бутона ніжно- рожевої троянди. Бог Вішну відразу запримітив красуню і через деякий час взяв її за дружину. З тих пір Лакшмі стала богинею краси, а троянда - священною квіткою. У другому тисячолітті до нашої ери на Криті малювали троянди на стінах палаців, а через тисячу років їх зображували на гробницях у Давньому Єгипті.  Проте  далеко не всі народи старовини шанували троянду.




















































































 







 


 



                                                 Усім натхнення!

Немає коментарів:

Дописати коментар