понеділок, 25 грудня 2017 р.

Новорічна кулька із жакардовим орнаментом

 
   
Для роботи потрібно приготувати:
- 5 панчішних спиць;
- пряжа;
- основа для кульки;
- гачок;
- схема в'язання жаккарда;
- клей;
- сантиметрова стрічка;
- кріплення для кульки.

      В'язання будь-якого виробу починається із розрахунку щільності в'язання. Для цього в'яжемо контрольний зразок із обраної пряжі певними спицями. Це допоможе, по-перше, переконатися, що дана пряжа підходить для вашого візерунка; по-друге, розрахувати щільність в'язання.


       Розрахунок щільності в'язання:
   Зверніть увагу,  вся пряжа, яка використовується при в'язанні однієї кулі,  повинна бути однакової товщини, інакше  полотно вийде неоднорідне! У поданому зразку використано акрилову пряжу -  50 г / 225 м.
   Щільність в'язання - це величина, яка визначає, скільки петель міститься в 1 см по горизонталі та скільки рядів полотна міститься в 1 см по вертикалі.
   Для зразка набираємо 10 петель і в'яжемо лицьовою гладдю 10 рядів. Зафіксуйте отримане полотно голками на м'якій тканині (але не розтягуйте) і заміряйте лінійкою, скільки петель в одному сантиметрі.
   У нашому зразку у 3-х см міститься 10 петель, а  по вертикалі  - у 2-х см – 10 рядів.
Діаметр  кулі-основи  -  7см. Отже, ширина нашого рапорту - 21 петля.  Висота рапорту жакардового візерунка  - 17 рядів.
Далі нам необхідно зробити схему жакардового візерунка, який  в'язатимемо для нашої кулі. Це буде класична північна зірка. Беремо лист у клітинку  формату А4. Приймаємо умовно, що одна kлітина дорівнює одній петлі і креслимо схему в'язання візерунка, з огляду на те, що ширина рапорта - 21 петля, висота - 17 петель.
Використовуючи подібну схему, можна  в'язати будь-які візерунки для кулі. 
Малюнок може бути настільки складним, наскільки дозволяє ваша фантазія. 
 На фото представлена ​​четверта частина кулі, тобто кожен рапорт ми повторимо чотири рази.
На схемі добре видно хід в'язання кулі. В'яжемо за схемою знизу вгору.
Починаємо в'язання з того, що набираємо на спицях 12 петель і в'яжемо перший ряд, рівномірно розподіляючи петлі на чотири спиці. Всі петлі в'яжемо лицьовими! Замикаємо петлі в кільце, зав'язуємо вузликом робочу нитку, що залишилася при наборі петель. Тут, на початку в'язання, ставимо маркер (контрастну нитку), щоб легше було орієнтуватися при в'язанні жакарда. Далі  за схемою нам потрібно зробити дві надбавки на початку і наприкінці кожної четвертинки, отримавши з трьох петель п'ять. Отже, загальна кількість петель буде вже не 12, а 20. В'яжемо по колу, ніякі розвороти не потрібні!
     Увесь час в'яжемо за схемою, роблячи надбавки.  Нарешті,  на спицях є 60 петель, по 15 петель на кожній (це 13-й ряд). У 14-му ряду вводимо червону пряжу.  Червону нитку протягуємо гачком крізь першу петлю і з вивороту фіксуємо вузликом. Продовжуємо в'язання згідно зі схемою (світлі клітини схеми - біла нитка, темні клітини - червона нитка). Маркер нам допомагає бачити початок ряду.
   При в'язанні жакардового візерунка не затягуйте із вивороту пряжу, це призводить до деформації полотна! Намагайтеся в'язати слабше.
   З 20-го ряду надбавки закінчуються, і  в'язати полотно простіше. Не забувайте приміряти в'язання на кулю-основу.
  35-й ряд - останній при в'язанні нашого основного візерунка. З 36-го ряду починаємо збавляти петлі. Для цього справа наліво в'яжемо дві перші петлі на спиці і дві останні петлі зліва направо пряжею, колір якої йде згідно зі схемою.
   Так, поступово збавляючи петлі, ми дійшли до 12-ти петель на спицях, які перекидаємо на гачок і затягуємо туго пряжею. У підсумку, наша куля майже готова. Далі  беремо голку з ниткою і стягуємо акуратно верхній отвір. На цьому місці ми приклеїмо кріплення для кулі.
Беремо клей і наносимо на кріплення. Трохи просушуємо клей і прикріплюємо до кулі. Притискаємо кріплення і деякий час тримаємо.
    Тепер потрібно зробити петельку для підвішування кулі. Набираємо ланцюжок з 60-ти повітряних петель білою пряжею (з якої в'язали кулю) гачком №2. Протягуємо ланцюжок в отвір кріплення, а потім замикаємо отриманий ланцюжок у коло.

  Новорічна кулька готова! Усім натхнення!

Немає коментарів:

Дописати коментар