вівторок, 12 січня 2016 р.

Мак сплетений гачком. МК

 
 Квіти, вив'язані в туніській техніці,  мають чудовий вигляд. Із них виходять прекрасні  зажими  для волосся, брошки для одягу та головних уборів. Із цих квітів можна робити будь-які аксесуари, прикрашати обідки для волосся, сумки. Головне  - навчитися правильно їх в'язати, ну а застосування цим квітам завжди можна з легкістю знайти.
 Потрібно для в'язання:
   Червона пряжа для пелюсток (в даному випадку YarnArt Tulip, 100% мікрофібра, 250 м на 50 г) і зелена пряжа для листя (YarnArt Violet секційного фарбування, 100% бавовна, 282 м на 50 г).
Гачки відповідного розміру:  зокрема 0,9 для пелюсток і 0,7 для листя.
Дріт червоний, зелений і чорний; чорний бісер, ножиці, голка з широким вушком (гобеленова); трохи наповнювача для набивання коробочки і бутона;  основа для брошки з трьома отворами.

Пелюстки квітки

   Квітка маку складається з двох деталей: дві нижні пелюстки  і дві верхні.
Для нижніх пелюсток стовпчиками без накиду зв'язати коло 6-12-18-24-30. Перший ряд (6 петель) пров’язати у  петлю  амігурумі); далі в'язати по спіралі (без петель підйому), роблячи рівномірно 6 збільшень у кожному ряду.
    Для збільшень вив'язувати 2 СТБ з однієї петлі. Гачок вводити під обидві напівпетлі. Для зручності підрахунку петель початок ряду можна помітити маркером (нитка іншого кольору, шпилька). Якщо виконувати прибавляння  точно одне над  одним, на деталях чітко  виділятимуться  6 секторів, і пелюстка  матиме скоріше не форму кола, а правильного шестикутника. Для невеликих розмірів це не критично, але  краще від ряду до ряду зміщувати  прибавляння петель.
Вив'язане коло  - основа нижньої  пелюстки - має 30 петель по периметру. На перших 12 петлях у туніській  техніці вив'язується одна пелюстка; потім 3 петлі пров'язуються СБН (проміжок між пелюстками); на наступних 12 петлях - друга пелюстка; останні 3 петлі - СТБ.
Для пелюстки з першої петлі основи зв'язати ланцюжок з 15 повітряних петель (фото 1). Петлю на гачку вважати кромочною. З решти петель ланцюжка витягнути по одній петлі, але не пров’язувати; останню петлю витягнути з першої петлі основи (фото 2). На гачку буде 16 петель:  15 + кромочна. Петлі на гачку пров’язати по дві (всього вийде 15 "пров’язок"). Готовий перший туніський ряд (фото 3).
Набрати петлі для другого ряду (останню петлю витягнути знову з першої петлі основи); пров’язати петлі на гачку по дві. Готовий другий ряд (фото 6). Третій ряд буде укороченим: набрати 7 петель (на гачку буде 8, враховуючи  кромочну), пров’язати 1 (!) петлю, потім інші пров’язати по 2 (фото 8). Для четвертого ряду набрати перші  7 петель з  третього ряду, ще 7 петель з другого ряду і останню петлю витягнути з другої(!) петлі основи.  Пров’язати петлі по дві.
  П'ятий ряд пров’язати таким же чином, набираючи останню петлю з другої петлі  основи.
Шостий ряд знову укорочений.
  У сьомому і восьмому рядах остання петля набирається з третьої  петлі  основи.
В'язання пелюстки триває до 12-й петлі основи включно (на кожній петлі основи - по два туніських ряди, між ними один  укорочений). Закінчивши пелюстку, закрити ряд сполучними стовпчиками (фото 12), пров’язавши  останній стовпчик  у 12-ю петлю основи. У 13-у, 14-у, 15-у і 16-у  петлі  основи пров’язати по стовпчику без накиду. З 16-тої  петлі почати вив'язувати другу пелюстку  аналогічно першій. Деталь нагадує вісімку (фото 13).
    Як правило, краї пелюсток закручуються (більше або менше в залежності від щільності в'язання та скрученості нитки). Для надання  жорсткості і пластичності деталі потрібно її обв'язати по периметру стовпчиками без накиду, приклавши до краю дріт (фото 14).  Бажано підібрати дріт у тон нитки.  Втім, при досить щільному  в'язанні  дріт повністю "сховається" всередині останнього ряду. У куточках пелюсток слід пров’язати по 3 СТБ, щоб уникнути деформації.  Час від часу корисно розтягувати полотно, щоб використати  по периметру дріт  максимальної довжини. Це додасть пелюсткам природної  форми. Закінчивши обв'язування, обрізати нитку і скрутити кінці дроту. Кінці ниток "сховати", прошивши  ними коло основи. Таким же чином можна  закріпити і дріт. Нижній пелюстковий віночок  закінчено.
   Верхнє пелюсткове коло в'яжеться схожим чином. Основа на один ряд менша: 6-12-18-24. Кожна  з двох пелюсток вив'язується на 10 петлях основи. У проміжках між пелюстками по два стовпчики без накиду.  Для кожної пелюстки з однієї петлі основи вив'язується по два туніських ряди з 15 петель (плюс  1 кромочна). Між двома повними рядами  пров’язати по одному укороченому ряду із 7 петель (плюс  кромочна).
Заховати  кінці ниток і зшити деталі разом.

Коробочка і тичинки

   Для коробочки (фото 19) в'язати стовпчиками без накиду по спіралі коло: 6-12-18-24-24-24-24-18-12-6. Убавляння / прибавляння  виконуються рівномірно. Для убавлянь  пров'язувати по дві петлі: ввести гачок в першу петлю, витягнути нитку, ввести гачок в другу петлю, витягнути нитку, пров’язати три петлі на гачку. Перед останнім рядом, поки ще дозволяють розміри отвору, щільно набити кульку наповнювачем для іграшок. Потім пров’язати  останній ряд і обрізати нитку, залишивши достатній кінець для кріплення до серцевини квітки.
   Для тичинок червоною пряжею зв'язати коло за розміром основи верхнього пелюсткового кола: 6-12-18-24. Нитку обрізати, залишивши достатньо довгий кінець, щоб потім пришити деталь з тичинками до пелюсток. Відрізати шматок чорного дроту довжиною 70-80 см (цієї довжини не вистачить на всі тичинки, доведеться нарощувати; але дротом більшої довжини вкрай незручно працювати).
   Петлі першого ряду потрібно пропустити; до них пізніше буде пришита коробочка. А ось із усіх інших петель будуть "рости" тичинки. Ввести дріт у першу петлю другого ряду знизу вгору (з вивороту на лицьовий бік), залишивши короткий кінець 7-8 см.  Цим кінцем прикріпити дріт до основи, обгорнувши ним найближчий стовпчик. Нанизати на робочий кінець дроту чорну намистину, вивести дріт  через ту ж першу петлю на виворіт, залишивши на лицьовому боці петлю з намистиною висотою близько 1 см. Скрутити петлю дощенту: вийде намистина на дротяній "ніжці" - перша тичинка.
   Ввести дріт з вивороту на лицьовий бік у  другу петлю, нанизати намистину, через ту ж петлю вивести дріт на виворіт, залишивши петлю; скрутити петлю.  Усього тичинок вийде 12 + 18 + 24 = 54. Тичинки першого кола висотою близько 1 см; другого кола -  на пару мм більші; третього  - ще трохи більші. Якщо хочеться зробити тичинки густіші, можна з кожної другої або третьої петлі "вирощувати" не одну, а дві тичинки. Щоб наростити дріт, досить скрутити з виворітного боку кінці "старого" і "нового" дроту.
Ниткою, що йде від коробочки, пришити її до першого ряду кола з тичинками. Потім, проколовши коробочку наскрізь, вивести нитку на верхівку і, зачепивши пару ниток, знову в денце. Натягнути нитку, щоб коробочка трохи  сплющилася і верхівка стала  увігнутою. Зробити ще пару таких стібків, стягуючи верхівку і денце. Закріпити нитку і обрізати. Пришити у центр квітки коло з тичинками.

Листя

    Для великого листка зв'язати ланцюжок з 29 ПП. Зелений дріт довжиною близько 30 см скласти навпіл. Прикласти дріт до ланцюжка  із ПП і першу від гачка петлю пров’язати стовпчиком без накиду, ввівши гачок в дротяну арку (фото 29). Підтягнути дріт і продовжити  обв'язувати, вводячи гачок у чергову петлю ланцюжка під дротяними жилками: 2-4 петля - СТБ, 5-8 петля – стовпчик з накидом, 9-20 петля стовпчик з накидом, 21-24 петля – стовпчик з накидом, 25-28 петля - СБН (стовпчик з накидом)
   Розгорнути в'язання. Прикласти до ланцюжка  дріт, що йде від котушки (дріт не обрізати; буде прикро промахнутися з розміром). У перші три петлі пров’язати по стовпчику без накиду. Зв'язати тільки на дроті  7 СБН (дріт і петлі на ній розташовуються перпендикулярно до попереднього ряду, фото 31). Зігнути дріт відразу після останньої петлі, приклавши його по нижньому краю набраних семи петель. Пров'язати 6 СТБ, вводячи гачок під дротяну жилку між сусідніми петлями.
    7-й стовпчик пров’язати з третьої петлі основи. Наступні три петлі основи пров’язати стовпчиками без накиду, продовжуючи "ховати" всередині дротяний каркас. Потім тільки на дроті зв'язати 1 СТБ, 6 пст з / н, 1 СТБ. Зігнути дріт і пров'язати в зворотному напрямку 1 СТБ, 6 пст з / н; ще 1 СТБ пров'язати в петлю основи. Наступні три петлі основи пров'язати стовпчиками без накиду. Для третього відгалуження листка набрати на дріт 9 петель:  1 СТБ + 7 пст з / н +1 СТБ.  Зігнути дріт і пров'язати петлі у зворотному напрямку симетрично. Продовжити вив'язувати відгалуження з кожної третьої  петлі основи.  При цьому 4-й, 5-й і 6-й листочки зв'язати на 10 петлях (1 СТБ + 8 пст з / н + 1 СТБ), 7-й листочок - на 9 петлях, 8-й на  8, 9-й на 7. 10-й -  верхівка листочка - в'яжеться на петлі з торця основи з 7 петель. Ліва частина листка виконується симетрично.
   Для маленького листка зв'язати ланцюжок з 20 повітряних петель. Прикласти зігнутий  вдвічі дріт; пров’язати 3 СТБ + 3 пст з / н + 6 СТБ + 3 пст з / н + 4 СБН.  Розгорнути в'язання, прикласти дріт, не відрізаючи його від котушки. Пров’язати 3 СТБ. Для першого відгалуження   на дроті пров’язати  6 СТБ, зігнути дріт і пров’язати 6 СТБ у зворотному напрямку, вив'язати останній стовпчик з петлі основи. Наступні три петлі  основи пров’язати СТБ.  Для другого відгалуження набрати на дроті 1 СТБ + 5 пст з / н + 1 СТБ  і симетрично пров’язати у зворотному напрямку. Пров’язати  ще 3 СТБ,   і для третього відгалуження набрати на дроті 1 СТБ + 6 пст з / н + 1 СТБ; пров’язати  у зворотному напрямку.  4-е відгалуження зв'язати точно так само; 5-е - як друге; 6-е - як перше. Верхній листочок зв'язати на торці основи з 6 стовпчиків. Ліву частину в'язати симетрично.

Бутон

   Для пелюсток стовпчиками без накиду зв'язати прямокутник довжиною 19 стовпчиків і висотою 5 рядів. Далі в туніській техніці вив'язати 4 пелюстки висотою 7 петель і шириною 8 рядів (по 2 ряди з кожної петлі основи). Проміжок між пелюстками становить 1 стовпчик (4 + 1 + 4 + 1 + 4 + 1 + 4 = 19). Закінчивши останню пелюстку, за допомогою сполучних стовпчиків спуститися до першого ряду прямокутника і обрізати нитку, залишивши кінець близько 30 см (фото 37). Згорнути деталь трубочкою (лицьовою стороною назовні) і  ниткою, яку залишили,  закріпити основу циліндра, який вийшов.
   Чашолистик  для бутона зв'язати стовпчиками без накиду по спіралі: 6-12-18-18-18-18-18-18-18-18. 
   Перед початком в'язання залишити кінець нитки довжиною близько метра; вивести його на лицьову сторону. Закінчивши деталь, обрізати нитку, залишивши кінець близько 30 см.
Шматком зеленого дроту близько 35 см проколоти основу пелюсток бутона. Розташувати деталь посередині, скрутити дротяні кінці довжиною 3-4 мм. Заховати  кінці ниток.
Вставити пелюстки бутона в чашолистик, вивівши дріт через денце чашолистика  на лицьову сторону (фото 39).  Проміжок між основою пелюсток і стінками чашолистика  набити наповнювачем. Ниткою від краю чашолистика пришити його до пелюсток. Ниткою від денця обв'язати дріт стовпчиками без накиду. На відстані 3-4 см від бутона прикріпити до стебла маленький листок  і продовжити обв'язування ще  3-4 см. Прикріплюючи листок  до стебла,  важливо не просто обв'язувати разом кінці дроту, але найперший стовпчик після місця з'єднання пров’язати, ввівши гачок в торцеву петлю листка. В іншому випадку є ризик "втратити" листок при експлуатації: дріт може просто вислизнути з обв'язування.

Збирання квітки


   Перед останнім рядом прикріпити до основи великий листок (виворітного стороною до себе, обличчям - від себе!), І продовжити в'язання, укладаючи дріт і нитки від листка  по периметру основи (фото 47). Через 7-9 петель прикріпити стебло з бутоном виворотом до себе, лицем  від себе (фото 48). Закінчивши останній ряд, обрізати нитку, залишивши досить довгий кінець, щоб пришити ним шпильку до чашолистика і чашолистик  до квітки.  Якщо кінці дроту стирчать, скрутити їх між собою, згорнути кільцем і укласти в площину деталі. Пришити  до чашолистика шпильку для брошки, розташувавши її трохи вище від центра. Якщо пришивати рівно по центру, вона може "бовтатися" на одязі. Пришити квітку до чашолистика. Прикраса готова!
Усім натхнення!

Немає коментарів:

Дописати коментар