понеділок, 19 вересня 2016 р.

Троянда в українському орнаменті. Вишивка хрестиком

   

Всі орнаменти, притаманні українській народній вишивці, можна розділити на три основних види: рослинні, тваринні (птахи, комахи) і геометричні. У різних регіонах використовували свої традиційні орнаменти. Часто у вишивках поєднувались рослинні і геометричні орнаменти. Троянда використовувалась українцями як в рослинному, так і геометричному орнаменті.   
    Давня назва троянди - ружа- співзвучна стародавній назві Сонця - Ра. Крім того, є ще й давня назва крові - руда. Узори з ружами укладалися за законами рослинного орнаменту, що означало безперервний сонячний круг з вічним оновленням. 
   Рожа важливий символ і в геометричному орнаменті. Рожечка, або восьмипроменева зірка утворюється накладанням прямого хреста (символ чоловічого начала, Сонця) і косого хреста (символ жіночого начала, Місяця). Поєднання цих двох сутностей закономірно дає життя усьому. Повну рожу називають також Зіркою Матері. Саме такий символ ми часто бачимо на іконах Богородиці.  

До рожі в геометричному орнаменті подібна Восьмикутна зірка – один із найпопулярніших геометричних мотивів в українській вишивці. 8 – невипадкове число. Біофізики кажуть, що саме така зірка – октаедрон – зображає модель побудови енергетичного поля довкола будь-якого живого організму. Людська зигота після поділу має саме 8 клітин, 8 енергетичних потоків, які надалі формують фізичну і духовну основу ембріона.  
  У рослинному орнаменті троянда також посідає почесне місце, оскільки вона є символом родової крові і часто вишивається на весільних рушниках. Обов'язково безперервною  гірляндою. Щоб рід не перервавсяУ гірлянди можуть бути вплетені   не тільки троянди. Наприклад троянда і лілея - дівчина готова до заміжжя. 
  На обрядовому одязі або рушнику можна зустріти троянди у вигляді (букета) або дерева - це символ Лади або Берегині. На більш древніх вишивках можна побачити  жінку, що  тримає в кожній руці по древу або великі  квітки або птаха, а пізніше стали вишивати просто букет. Але букет не такий  простий, якщо придивитися то він симетричний і схожий на фігурку з руками.

 Звичайно Берегинь вишивали не тільки в рожевому кольорі. 
   Поодинокі квітки вишивалися на жіночому одязі, що не має обрядового значення. Коротке  значення троянди - дівчина або жінка здатна стати матір'ю і продовжити рід (Рожана). Дуже схоже значення і у калини, і у винограду, але виноград чоловічий символ. 

    На обрядовому одязі або рушнику не можна вишивати поодинокі троянди і не варто гнатися за красою і вишивати пишний безформний букет. Такі букети гарні для звичайних рушників і одягу. Так само треба бути дуже уважними і не переплутати троянду  із маком. У маку абсолютно не весільне значення - це квітка печалі.
Тож подаємо українські орнаменти з трояндами, рожами, ружами.





                                 Усім натхнення!

Немає коментарів:

Дописати коментар