четвер, 15 квітня 2021 р.

Гном із пап'є-маше

 

 Для роботи потрібно трохи тонкого картону,  гофрокартону, пап'є-маше, клей ПВА і скотч.
    Із тонкого картону клеїмо кілька прямокутників один із одним, бажано полімерним клеєм, щоб не розмочувати картон. Це підставка для гнома, вона потрібна  для зручності роботи. Зі смужки гофрокартону скручуємо циліндрик і приклеюємо в центрі підставки. Це тіло гнома. Від висоти і товщини залежать габарити готового гнома.

   Із паперу скачуємо кульку і, вклавши його у шматочок паперу, закріплюємо ниткою і приклеюємо скотчем на циліндрик. Це ніс.

   Із тонкого картону згортаємо кульок, закріплюємо скотчем, щоб не розгортався, і підганяємо під розмір тіла гнома. Потім набиваємо його зім'ятим  папером і закріплюємо на потрібному місці скотчем. Скотч не шкодуємо, все має добре триматися.

   Для міцності конструкції все обклеюємо папером (газетами, листочками від книг  тощо ) і добре просушуємо муляж.

Тепер прийшов час пап'є-маше. Добре б мати на даному етапі уявну чи реальну конструкцію майбутнього гнома.

   Ліпимо основу гнома  і відправляємо на просушку. Наше пап'є-маше грубе, з яєчних лотків, тому поверхня гладкою не виходить.

   

    Для вирівнювання поверхні  використовуюємо шпаклівку, яку розбавляємо із ПВА і наносимо  пензликом, а потім ще  м'яким пензликом і клеєм згладжуюємо поверхню. Шліфувати такі фігурки незручно, краще максимально вирівняти поверхню відразу в процесі роботи. Потім гнома сушимо і можна його прикрашати гудзиками, квіточками тощо.

Гнома можемо зразу ж пофарбувати, а можна відліпити шари картону знизу, підрізати верхній шар, приклеїти гнома на підставку, а тоді фарбувати. Тут все залежить від фантазії творця. Цей гномик вийшов 14 см заввишки.

 Ось, власне, і весь процес. За цим принципом можна робити будь-яких гномів і не гномів теж.

                                   Усім натхнення!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар